Πώς γίνεται:

Η στεφανιογραφία είναι η επεμβατική μέθοδος αναζήτησης στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και αποτελεί το gold standard στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται από την κερκιδική αρτηρία στον καρπό με τοπική νάρκωση και μόνο σε λίγα περιστατικά γίνεται από την μηριαία αρτηρία στην βουβωνική χώρα, όταν ανατομικοί λόγοι το επιβάλλουν.

Μετά από παρακέντηση της αρτηρίας εισάγεται ένα ατραυματικό σύρμα και με την υποστήριξη του εισάγεται στην αρτηρία ένας μαλακός πλαστικός καθετήρας που καθοδηγείται από τον επεμβατικό καρδιολόγο μέχρι την ανιούσα αορτή και την αορτική βαλβίδα και καθετηριάζονται εκλεκτικά τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. Από τον καθετήρα ο ιατρός κάνει έγχυση σκιαγραφικής (ακτινοσκιερής) ουσίας μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες και με την βοήθεια ακτίνων Χ απεικονίζεται σε οθόνη η ροή του σκιαγραφικού και κατ’ επέκταση ο αυλός των στεφανιαίων αρτηριών. Η εξέταση είναι σχετικά ανώδυνη και ο ασθενής νοιώθει μόνο ένα μικρό τσίμπημα κατά την έγχυση του αναισθητικού στον καρό, με πολύ ψιλή βελόνα. Η εξέταση διαρκεί 15-30 λεπτά. Είναι ασφαλής εξέταση όταν διενεργείται από έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο και η πιθανότητα επιπλοκών (πχ αλλεργία στο σκιαγραφικό, αιμάτωμα ή ψευδοανεύρυσμα στο σημείο της παρακέντησης κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα) είναι πάρα πολύ μικρή.

Μετά το πέραν της εξέτασης, αφαιρείται το σωληνάκι από τον καρπό και η αιμόσταση γίνεται με ένα πιεστικό βραχιόλι που αφαιρείται λίγες ώρες αργότερα. Στην περίπτωση παρακέντησης της μηριαίας αρτηρίας η αιμόσταση γίνεται είτε με τοπική συμπίεση δια χειρός, είτε με σύγκλιση της αρτηρίας με ειδική συσκευή. Όταν η στεφανιογραφία γίνει από το χέρι, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί αμέσως μετά (πχ για τουαλέτα) και λίγες ώρες αργότερα εξέρχεται από το νοσοκομείο.

Τι προσφέρει:

Η στεφανιογραφία απεικονίζει τις στεφανιαίες αρτηρίες και μας πληροφορεί με μεγάλη ακρίβεια σχετικά με την ανατομία τους, εντοπίζοντας έτσι τυχόν στενώσεις του αυλού τους, αλλά και την εναπόθεση ασβεστίου στο τοίχωμα τους.

Πότε γίνεται:

Η στεφανιογραφία συνήθως δεν συστήνεται ως αρχική διαγνωστική εξέταση για την στεφανιαία νόσο, εκτός από την περίπτωση του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου που διενεργείται επειγόντως. Συστήνεται επίσης να γίνει γρήγορα, όταν στην διερεύνηση προκάρδιου άλγους διαπιστώνουμε αύξηση των καρδιακών ενζύμων (τροπονίνη).

Η στεφανιογραφία επιβάλλεται να γίνει σε ασθενείς με θετικό τεστ κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo).

Σε ασθενείς που παρουσιάζουν τυπική στηθάγχη στην προσπάθεια ή σε ασθενείς με πολλούς παράγοντες κινδύνου ή βεβαρυμμένο κληρονομικό ιστορικό η στεφανιογραφία μπορεί να είναι η πρώτη διαγνωστική εξέταση που θα συστήσει ο ιατρός.

Αφήστε Μήνυμα