Τι είναι:

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Είναι η λεγόμενη πλήρης αρρυθμία, κατά την οποία κανένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στους χτύπους της καρδιάς δεν είναι ίσο με τα γειτονικά του.

Κατά την κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι της καρδιάς χτυπούν πολύ γρήγορα, χωρίς συγκεκριμένο ρυθμό, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην πάλλονται παρά να εμφανίζουν ένα υψηλής συχνότητας τρέμουλο – ινιδισμό. Αυτή η έλλειψη συστολής των κόλπων δημιουργεί τον κίνδυνο θρόμβωσης του «στάσιμου» αίματος και σε περίπτωση απόσπασης θρόμβου στην κυκλοφορία, κίνδυνο εμβολικών επεισοδίων, όπως ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κάτω μέρος της καρδιάς, οι κοιλίες δηλαδή, ευτυχώς πάλλονται σε χαμηλότερη συχνότερη από αυτή των κόλπων, χωρίς σταθερό ρυθμό και συνήθως με μεγαλύτερη συχνότητα από την κανονικό ρυθμό.

Εκτός από την ιδιοπαθή κολπική μαρμαρυγή, για την οποία δεν απομονώνεται συγκεκριμένη αιτία, διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια ή και μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, οι παθήσεις των πνευμόνων, ο υπερθυρεοειδισμός, οι χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση διεγερτικών ουσιών (καφεΐνη, νικοτίνη κ.α.) και διάφορα φάρμακα.

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα

Συμπτώματα:

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Συνήθως όμως έχει έντονα συμπτώματα, ειδικά στα πρώτα επεισόδια. Τα συμπτώματα αυτά είναι αίσθημα παλμών και ταχυκαρδίας, «φτερούγισμα», αίσθημα ζάλης, δύσπνοια, εύκολή κόπωση, πόνος στο στήθος και απώλεια αισθήσεων.

Θεραπεία:

Η θεραπεία στην κολπική μαρμαρυγή έχει να κάνει είτε με την αποκατάσταση του κανονικού καρδιακού ρυθμού, είτε με την ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας. Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της αρρυθμίας και τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η χορήγηση από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων (Sintrom ή NOAKs) είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή πιθανού εμβολικού επεισοδίου, εκτός αν ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

Η αποκατάσταση του κανονικού καρδιακού ρυθμού (η ανάταξη της αρρυθμίας) μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά, είτε με ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρική ανάταξη). Για την διατήρηση του κανονικού ρυθμού μπορεί να χορηγηθούν αντιαρρυθμικά φάρμακα. Η ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας επιτυγχάνεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αν η ανάταξη και τα φάρμακα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες διαδερμικές επεμβάσεις της τεχνικής της κατάλυσης με καθετήρα (cryo ablation) ή της σύγκλισης του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς.

Αφήστε Μήνυμα






    Metropolitan General – Β’ Καρδιολογική Κλινική

    Ιατρείο Αθηνών

    Ιατρείο Πεύκης