Διονύσιος Αχτύπης

Ο ιατρός Διονύσιος Αχτύπης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1965. Είναι επεμβατικός καρδιολόγος και Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General στον Χολαργό. Είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (EKE), καθώς και της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Συμμετέχει δε ως ενεργό μέλος στην Ομάδα Εργασία Επεμβατικής Καρδιολογίας της ΕΚΕ και του αντίστοιχου Ευρωπαικού φορέα EAPCI (European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions).

Ειδικότητα Επεμβατικός Καρδιολόγος
Θέση Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General

Βασικές Σπουδές

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αναβρύτων το 1983 με βαθμό Απολυτηρίου «Άριστα». Εισήχθην στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το ίδιο έτος μετά από συμμετοχή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1990 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς».

Ιατρική Εκπαίδευση - Προϋπηρεσία

Εκτέλεσε την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο Καθενών Ευβοίας από το 1992 έως το 1994, συμμετέχοντας παράλληλα στο πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας Ψαχνών.

Υπηρέτησε επί 10μηνον στην Νευροχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ ως δόκιμος αξιωματικός του στρατού ξηράς, αποκτώντας εμπειρία στην αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών στην ΜΕΘ.

Ολοκλήρωσε το τμήμα της ειδικότητας στην Παθολογία (1994 – 1995) ως ειδικευόμενος ιατρός στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας / Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΝΝΘΑ «Σωτηρία» και το τμήμα της ειδικότητας στην Καρδιολογία (1996 – 1999) ως ειδικευόμενος ιατρός στην Καρδιολογική Κλινική του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών «Παπαδημητρίου», υπό την διεύθυνση του καθηγητού Νικόλαου Παπάζογλου. Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Καρδιολογίας τον Απρίλιο του 1999.

Εξειδίκευση στην Επεμβατική Καρδιολογία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας της καρδιολογίας, έλαβε την εξειδίκευση της Επεμβατικής Καρδιολογίας, εργαζόμενος επί ένα έτος στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου (1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών), ως άμισθος μετεκπαιδευόμενος με επίσημη άδεια από το Υπουργείο Υγείας.

Προϋπηρεσία

Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General

Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General.

Διευθυντής του Αιμοδυναμικού Τμήματος της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

Από τον Νοέμβριο του 2016 και μέχρι τέλος Μαΐου 2021 υπήρξε Διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος του Αιμοδυναμικού Τμήματος της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο 2007 ανέλαβε την επιστημονική υπευθυνότητα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της κλινικής Κυανούς Σταυρός στην Αθήνα, μέχρι το 2015.

Από τον Μάιο του 2006 εργάστηκε ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πολλών ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η Βιοκλινική Αθηνών, το ΙΑΣΩ General, το Ιατρικό Κέντρο – Κλινική Ψυχικού, όπου διενέργησε μεγάλο αριθμό καρδιακών καθετηριασμών και αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αρτηριών.

Υπηρέτησε ως επιμελητής στην Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Κατά το ανωτέρω διάστημα διενέργησε ως πρώτος χειριστής σημαντικό αριθμό καρδιακών καθετηριασμών και αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αρτηριών και άλλες επεμβατικές πράξεις.

Υπηρέτησε ως επιμελητής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και ως συνεργάτης του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του ίδιου νοσοκομείου.

Υπηρέτησε ως επιμελητής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας / Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Απολλωνείου Θεραπευτηρίου (νυν Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού).

Συστατικές Επιστολές

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κον Νικόλαο Μ. Παπάζογλου (Ιανουάριος 2000).

Από τον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κον Σταμάτιο Σταματελόπουλο (Μάιος 2006).

Επιστημονικό Έργο

Ενεργός συμμετοχή (ως ερευνητής) στην διεθνή πολυκεντρική μελέτη OASIS – 2, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Lancet τον Οκτώβριο του 1998.

Ικανό αριθμό ομιλιών, προεδρείων και σχολιασμού σε Ελληνικά συνέδρια και επιστημονικές διοργανώσεις.

Συμμετοχή στο σχεδιασμό, τη συλλογή υλικού, τη στατιστική ανάλυση και τη συγγραφή 3 δημοσιεύσεων  στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση και 3 δημοσιεύσεων σε μεγάλα ξένα περιοδικά (Circulation, Angiology και Catheter Cardiovasc. Interv.)

Συμμετοχή στο σχεδιασμό, τη συλλογή υλικού, τη στατιστική ανάλυση και τη συγγραφή 67 εργασιών σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Μετεκπαίδευση

Συμμετείχε στο πρόγραμμα επιμόρφωσης διαρκείας 100 ωρών με αντικείμενο «Ανάλυση Ιατρικών Δεδομένων» (με αρίστη αξιολόγηση), που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης – Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης και πραγματοποιήθηκε από 1/4/97 έως 18/4/97.

Συμμετοχή και παρακολούθηση μεγάλου αριθμού Καρδιολογικών Συνεδρίων, κυρίως με εξειδίκευση στην Επεμβατική Καρδιολογία.

Ο ιατρός έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό μετεκπαιδευτικών «courses» στο εξωτερικό, στις διάφορες θεματικές ενότητες – τεχνικές στον τομέα της εξειδίκευσης της επεμβατικής καρδιολογίας, σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, όπως πιστοποίηση στην περιστροφική αθηρεκτομή – Rotablation στην Βιέννη από τον Dr Gaul, εκπαίδευση στην διακερκιδική προσπέλαση στο Άμστερνταμ από Dr Kiemeneij στο νοσοκομείο OLVG, εκπαίδευση στην κλασματική εφεδρεία ροής – FFR στις Βρυξέλες από Dr Pils & De Bruyne, bench testing, αγγειοπλαστική σε διχασμούς αγγείων, complex PCI και IVUS στο Leuven (Βέλγιο)  κ.α.

Έχει εκπαιδευτεί/πιστοποιηθεί στην χρήση της νέας διακαθετηριακής βαλβίδας Acurate neo2 της Boston Scientific για τις επεμβάσεις TAVI (διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας).

Εμπειρία σε Επεμβατικές Τεχνικές

Ο ιατρός Διονύσιος Αχτύπης λόγω της προυπηρεσίας του σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά κυρίως λόγω της πολυετούς άσκησης της Επεμβατικής Καρδιολογίας και έχοντας διατελέσει διευθυντής αιμοδυναμικού εργαστηρίου επί τουλάχιστον μια 10ετία, έχει μεγάλη εμπειρία:

  • Στην εκτέλεση γενικών επεμβατικών ιατρικών πράξεων, όπως καθετηριασμούς αγγείων, τοποθέτηση ενδοαορτικού ασκού IABP, διασωλήνωση τραχείας, διαδερμική τραχειοστομία κ.α.
  • Σε όλες τις αρτηριακές (και φλεβικές) προσπελάσεις, και ιδιαίτερα στην διακερκιδική και διαμηριαία προσπέλαση.
  • Σε όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές της Επεμβατικής Καρδιολογίας, έχοντας φέρει σε πέρας αρκετές χιλιάδες περιστατικών, έχοντας εκτελέσει με αρτιότητα ως πρώτος χειριστής στεφανιογραφία, πλήρη καρδιακό καθετηριασμό, διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων και περιφερικών αρτηριών, περιστροφική αθηρεκτομή – rotablation, FFR, IVUS, προσωρινή και μόνιμη βηματοδότηση, περικαρδιοκέντηση, και πρόσφατα σε αρκετά περιστατικά ενδοστεφανιαία λιθοτριψία Shockwave. Έχει δε φέρει σε πέρας με επιτυχία μεγάλο αριθμό περιστατικών σύμπλοκης αγγειοπλαστικής στελέχους (bailout, αλλά και elective), περιστατικών με χρόνιες ολικές αποφράξεις, βλάβες διχασμού ή σοβαρά ασβεστωμένα αγγεία και γενικότερα περιστατικών στα οποία απαιτήθηκε σύμπλοκη αγγειοπλαστική (complex PCI).
  • Στην διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε περιπτώσεις με σοβαρού βαθμού στένωση της βαλβίδας, καθώς και στην αντιμετώπιση άλλων δομικών καρδιοπαθειών.
  • Στη χρήση εξειδικευμένων υλικών και γνώση των τεχνικών για την αντιμετώπιση όλων των ειδών των ενδεχόμενων επιπλοκών που μπορούν να συμβούν κατά την διάρκεια των επεμβατικών πράξεων, παρ’ ότι στην 20ετή και πλέον ενασχόληση του οι επιπλοκές ήταν ελάχιστες και όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα με επιτυχία.

Metropolitan General – Β’ Καρδιολογική Κλινική

Ιατρείο Αθηνών

Ιατρείο Πεύκης