Τι είναι:

Η ενδοκαρδίτιδα είναι λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς ή και του εσωτερικού της καρδιάς (ενδοκάρδιο). Παρουσιάζεται πιο συχνά σε ασθενείς που έχουν τεχνητή καρδιακή βαλβίδα. Προκαλείται συνήθως από μικρόβια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται σε κάποιο σημείο της καρδιάς. Η συνηθέστερη πύλη εισόδου των μικροβίων είναι η στοματική κοιλότητα (πχ σε χαλασμένα δόντια ή κατά την διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων).

Η πιθανότητα εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας αυξάνει σε ύπαρξη τεχνητών βαλβίδων, σε συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, μετά από μεταμόσχευση καρδιάς, σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση.

Επί υποψίας ενδοκαρδίτιδας, η διάγνωση θα τεθεί με καλλιέργειες αίματος και με διαθωρακικό και διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν το συντομότερο, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία και αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη στην καρδιά.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας είναι μη ειδικά και εξελίσσονται αργά. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πυρετό με ρίγος, ιδρώτα, απώλεια βάρους, βήχα και δύσπνοια. Μπορεί να εμφανιστούν σημεία αιμορραγίας κάτω από τα νύχια και πετέχειες (κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα).

Αν η ενδοκαρδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα σχηματιστούν εξογκώματα πάνω στις βαλβίδες της καρδιάς και θα διαταραχθεί η κανονική ροή του αίματος και η κανονική λειτουργία της καρδιάς σαν αντλία. Αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Θεραπεία:

Η συνήθης θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας είναι η παρατεταμένη ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Αν έχουν καταστραφεί βαλβίδες της καρδιάς από τη μόλυνση, ή αν ο ασθενής έχει τεχνητή καρδιακή βαλβίδα, μπορεί να απαιτηθεί καρδιοχειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί ή να αντικατασταθεί η βαλβίδα.

Αφήστε Μήνυμα


    Metropolitan General – Β’ Καρδιολογική Κλινική

    Ιατρείο Αθηνών

    Ιατρείο Πεύκης