Τι είναι:

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του μυοκαρδίου και συνήθως οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη (κυρίως από εντεροϊούς, Coxsackie B, αδενοϊούς και παρβοϊούς). Μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί και από μικροβιακές λοιμώξεις, από αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη.

Η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας στηρίζεται σε βιοχημικές εξετάσεις (καρδιακά ένζυμα, CRP κ.α.), στις αλλαγές στο ΗΚΓ και στις διαταραχές κινητικότητας στο υπερηχοκαρδιογράφημα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις με ενδομυοκαρδιακή βιοψία.

Συμπτώματα:

Πολλοί ασθενείς με μυοκαρδίτιδα παραμένουν ασυμπτωματικοί! Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας, κυρίως στην οξεία φάση, μπορεί να μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος ή αυτά της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ υπάρχουν και τα γενικότερα συστηματικά συμπτώματα της λοίμωξης.

Έτσι, οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα παρουσιάζουν πυρετό, παραπονούνται για πόνο στην περιοχή του στήθους, ταχυκαρδία ή αρρυθμίες και μπορεί να έχουν δύσπνοια – ορθόπνοια. Συνήθως υπάρχουν και τα γενικά συμπτώματα των ιώσεων, όπως κακουχία και αίσθημα κόπωσης με μυϊκούς πόνους.

Θεραπεία:

Στην μυοκαρδίτιδα ιογενούς αιτιολογίας δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η αντιμετώπιση των ασθενών είναι συμπτωματική. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιβιοτικά αν κριθεί απαραίτητο, καθώς και αγωγή καρδιακής ανεπάρκειας. Σπάνια και σε βαριά περιστατικά μπορεί να χρειαστούν παρεμβάσεις, όπως τοποθέτηση προσωρινού βηματοδότη ή μηχανική υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας.

Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα χρειάζονται ανάπαυση. Η συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα επιτρέπεται μετά την πάροδο κάποιων μηνών και μόνο εφόσον έχουν διορθωθεί οι δείκτες φλεγμονής και δεν διαπιστώνονται αρρυθμίες μετά από 24ωρο holter ρυθμού.

Αφήστε Μήνυμα






    Metropolitan General – Β’ Καρδιολογική Κλινική

    Ιατρείο Αθηνών

    Ιατρείο Πεύκης