Πώς γίνεται:

Οι πιο γνωστοί και σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και το κληρονομικό ιστορικό για καρδιαγγειακό νόσημα σε νεαρή ηλικία. Η καθιστική ζωή καθώς και η αγχώδης προσωπικότητα είναι γνωστό ότι αυξάνουν την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι, πλην του κληρονομικού ιστορικού.

Η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες συστάσεις για αλλαγή του τρόπου ζωής με τα κατάλληλα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και την συμμετοχή σε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης και όποτε είναι απαραίτητο με την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Στην προσπάθεια αυτή ο καρδιολόγος συνεργάζεται αν χρειαστεί με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (πχ ενδοκρινολόγο) και άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως διατροφολόγους και ψυχολόγους.

Τι μας προσφέρει:

Η προληπτική ιατρική στα πλαίσια πρωτογενούς πρόληψης προσφέρει την κατά το δυνατόν αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων, δηλαδή την μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Στους ασθενείς που ήδη έχουν εκδηλώσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο σκοπός της είναι η βελτίωση της υγείας, της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής τους.

Πότε γίνεται:

Η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου γίνεται σε όλους τους ανθρώπους που επισκέπτονται το ιατρείο.

Αφήστε Μήνυμα