Τα συμπτώματα της σοβαρής στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι η στηθάγχη, η δύσπνοια, οι αρρυθμίες και η συγκοπή (επεισόδια απώλειας συνειδήσεως). Η ύπαρξη και μόνο κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα καθιστούν την στένωση της βαλβίδας σοβαρού βαθμού. Ακόμα και η σοβαρή στένωση της βαλβίδας μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο διάστημα. Η ηλικία που εμφανίζονται τα συμπτώματα έχει να κάνει με το αν η βαλβίδα είναι δίπτυχη (κοντά στην ηλικία των 50 ετών) ή τρίπτυχη (συνήθως μετά τα 70 έτη).
Η ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας εκδηλώνεται κυρίως με δύσπνοια, εύκολη κόπωση και με αίσθημα έντονων παλμών.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μιτροειδούς είναι η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση, το οίδημα στα κάτω άκρα και την κολπική μαρμαρυγή. Η οξεία σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς συνήθως εκδηλώνεται με υπόταση και βαρύ πνευμονικό οίδημα.
Βασικές εκδηλώσεις της στένωσης της μιτροειδούς είναι η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση, η συγκοπή και η κολπική μαρμαρυγή.
Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας εκδηλώνεται κυρίως με δύσπνοια και οιδήματα κάτω άκρων.
Η θεραπεία της σοβαρής στένωσης της αορτικής βαλβίδας γίνεται είτε χειρουργικά με αντικατάσταση της βαλβίδας, είτε με διακαθετηριακή εμφύτευση βαλβίδας (TAVI). Η μέθοδος αυτή (TAVI) θεωρείται μέθοδος εκλογής για τους ηλικιωμένους και βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια καταλληλότητας.
Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας είναι χειρουργική και γίνεται με αντικατάσταση της βαλβίδας.
Η θεραπεία της ανεπάρκειας της μιτροειδούς μπορεί να είναι επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας χειρουργικά, ή διόρθωση της διαδερμικά (πχ με mitra-clip).
Η θεραπεία της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να γίνει είτε με διαδερμική βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι, είτε με χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.